İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Savaş Ve Hayat

Savaş; muhasebesi olmayan, bir ülkenin en önemli sorunlarındandır. Savaş durumu için beş önemli hususa dikkat etmek gerekir. Bunlar; yol, gök, yer, komutan ve kuraldır. Yol, halkın yönetenler ile aynı düşünceyi paylaşması durumunu ifade eder. Gök, doğa olaylarını temsil eder. Yer, mekanı temsil eder. Komutan, ciddiyeti, erdemi ifade eder. Son olarak kural ise, ordunun örgütlenişini ifade eder.

Savaş, içerisinde şaşırtmaları da içeren bir durumdur. Düşman kuvvetlere zekice oyunlar oynanabilir. Önceden kestirilemeyecek hareketlerde bulunulursa başarı sağlanabilir.

Savaşın baş göstermesinde askerlerin uzun süreli savaşta kalması ekonomik olarak ülkeleri zora koşmaktadır. Ordusunu iyi sevk ve idaren eden komutan, savaş gücünü ülkesinden, yiyecek ikmalini ise düşmandan sağlar. Savaş durumunda bir komutan halkın hayatını ve ülkenin selametini elinde tutandır.

Savaş da temel hedef saldırılan yeri yakıp, yıkmak değildir. Tam aksine saldırılan yeri mümkün olduğunca sağlam ele geçirmektir. Mükemmel olan savaş meydanın çarpışarak zafer kazanmak değil; aksine savaşmadan karşı tarafa boyun eğdirmektir. Bunu sağlamanın en önemli yollarından biri ise taktiksel saldırılardır. Bir yerleşim yerine saldırı en son çare ise uygulanması gereken husustur. Askeri stratejilerin temel sıralamasını şöyle sıralayabiliriz: Öncelikle taktiksel saldırı, sonra bağlantılara saldırı, sonra askeri güçlere saldırı, en son olarak da kentlere saldırıdır.

Sun Tzu (Sun Zi) şöyle demiştir; “karşısındakini ve kendini bilen hiçbir savaşta tehlikeye düşmez; karşısındakini bilmeyen, sadece kendini bilen bir kazanır, bir kaybeder, karşısındakini de, kendini de bilmeyen her savaşta mutlaka tehlikeye düşer”.

Tüm bu savaş stratejileri aslında başarıya ulaşmak için hayatta kullanılan ve kullanılmaya devam edilecek stratejilerdir diyebiliriz. Temel nokta, önce kendini tanımaktır. Kendini tanırken, olumlu ve olumsuz yanlar mutlaka bilinmeli ve bir durum değerlendirmesi yapılmalıdır. Belirtmek gerekir ki, “Zafer öngörülebilir, ancak yaratılamaz”. Doğru hesaplar zaferi tayin ederler.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir