İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ATATÜRK’ÜN DEVLET TANIMI

Atatürk, Medeni Bilgiler ders kitabında devlete ilişkin bazı görüşlerini şu şekilde belirtmiştir:

“Milletin, ne olduğunu izah ederken, demiştim ki; Türk Milleti, halk idaresi olan cumhuriyetle iadere olunur bir devlettir.”

Anlaşılacağı üzere Atatürk cumhuriyet vurgusunu her aşamada belirtmiştir. Ve şöyle devam eder;

“Devlet dediğimiz zaman, her şeyden evvel bir insan cemiyeti, bir millet mevcudiyeti anlaşılır. Bundan sonra, bu insan cemiyetinin coğrafi hudutlarla tayin olunmuş arazide yerleşmiş olduğu görülür. Yine millet bahsinde demiştim ki, Türk Milleti, Asya’nın garbında ve Avrupa’nın şarkında olmak üzere kara ve deniz sınırlarıyla ayırt edilmiş, dünyaca tanınmış büyük bir yurtta yaşar. Onun adına; Türk Eli derler.”

Bu satırlarda, Türk Milleti’nin bulunduğu konumu, Türk Devleti’nin yerini Avrupa ve Asya’ya göre belirtmiş ve Türk Eli’ni tanımlamıştır.

Atatürk milliyet meselesini ferdi ve müşterek hürriyet olarak değerlendirir. Bu hürriyetleri ise şu şekilde başlıklara ayırır: Yaşama hürriyeti, çalışma hürriyeti, fikir ve vicdan hürriyeti. Bu hürriyetlerin emniyet altına alınması gerektiğini de not düşmüştür.

Atatürk’e göre devlet; “Muayyen bir arazide yerleşmiş ve kendine has bir kuvvetle sahip olan efradın heyeti mecmuasından ibaret bir mevcudiyettir.”

Atatürk kendine has bir kuvveti ; siyasi nüfuzla bağdaştırır ve bu siyasi nüfuz ise; irade ve hakimiyettir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir